søndag 3. august 2014

Kampen for livet

Nå kan jeg endelig fortelle dere noe det har vært vanskelig å skjule: 20. aug har TV2 premiere på en dokumentarserie om kreft som heter "Kampen for livet". Serien forteller om livene til et utvalg kreftrammede med varierende diagnoser og alder. Den yngste går i barnehagen, mens den eldste er bestemor. Og i midt i mellom der dukker blant andre Erlend og jeg opp. Vi ble filmet et helt år, fra våren 2012 til våren 2013, og det året er nå kokt ned til noen minutter fordelt på åtte episoder over åtte uker.

Da jeg takket ja til å være med i serien, var tanken å vise at man ikke bare kan knipse med fingrene når man får beskjeden "kreftfri", og så er alt som før. Dere som har fulgt bloggen vet at rehabiliteringsperioden som følger en kreftdiagnose kan være vel så tøff som selve kreftbehandlinga, og det ønsket jeg å fremheve. Alt for mange kreftpasienter føler at de skuffer både seg selv og omgivelsene når status kreftfri er oppnådd, fordi forventningene til egen helse er totalt urealistiske. Men få måneder inn i innspillingen endret historien min seg drastisk: Jeg fikk enda et tilbakefall. Derfra gikk livet slag i slag, med den ene store hendelsen etter den andre, og tilfeldigvis hadde vi et kamera-team på slep til å dokumentere det hele. Jeg kan aldri forestille meg at vi noensinne vil oppleve et år med flere opp- og nedturer, og nå skal den ville ferden deles med dere. Jeg må innrømme at jeg er litt spent.


To trivelige karer som stalket oss et helt år


Trenger egentlig Norge en TV-serie om kreft? Ja, fordi alle har hørt om sykdommen, men ingen vet hva den går ut på før man selv har stått i den. Men trenger man å vite hva kreft går ut på før man virkelig må? Ja, hvis man ønsker å støtte opp om de i omgangskretsen som har fått eller kommer til å få kreft. Sykdommen er alt for utbredt til at noen slipper å bli berørt, på den ene eller andre måten. Men den viktigste grunnen til å se serien er at den viser livskraft oppi alt det syke. Kreftpasienter har også ønsker, drømmer og håp for fremtiden - selv om fremtiden er høyst usikker. Derfor lever vi ekstra sterkt her og nå. Og nettopp det ønsker serien å vise: livet med begrensninger, grenser som sprenges og livskraft i full blomst.

Vi sees på skjermen på TV2 onsdag 20. august etter nyhetene og været. Dere må gjerne hjelpe til med å spre ordet, slik at alle som kan ha utbytte av serien får vite om den :)


32 kommentarer:

Ole Petter sa...

Godt fortalt. Dette blir spennende!. Kommer til å dele det samme på bloggen min. Jeg vet at utenforstående kan va vanskelig med å sette seg inn i situasjonen vår. Kanskje lærer de litt av dette :)

Anniken sa...

Så fint du deler videre, Ole Petter. Ja, det er vanskelig for utenforstående å sette seg inn i vår situasjon, og desto viktigere er denne serien:)

Anonym sa...

Synes det er flott at denne seien blir vist, mem tenk på de med nyresvikt , inorge i dag blir det operert flere med nyresvikt en med hjærteproblemer , ca 300 blir operet hvert år , det en nesten 1 hver dag, de med nyresvikt har en tøff dag , du går 3 dager i uken i dialyse av 4 timer , ikke alle sykhus har dialyse avdeling , det vil si at du kansje må transpoteres idrosje opp ti 3 timer tur retu, r, igjen blir dette en uke med mye tid på sykehus, drosje ca 9timer iuken , alt må planlegges , sykdommen styrer hele livet ditt , stolene vi sitter er vel ikke av den beste og behalige sorten, de fleste har bedre stresslesser i stua en vi får som pasienter , kjenner kroppen krommer seg når man er ferdig , du er støl og stiv, vi må alle ta et standpunkt, er du frisk tenkerr du ikke på det , pluttselig blir du syk , du trenger et nytt organ ja da kunne du ønske noen hadde kommet med en ny nyre til deg , kjære folk der ute , det tar deg 2 min og fylle ut et donor kort , eller du kan få det som en app på tlf, vi må få frem dette i media , og få vist frem den nye folkesykdommen i Norge , nemlig NYRESVIKT
hilsen lene 38 som står på venteliste

Anniken sa...

Det finnes mange sykdommer som burde hatt mer fokus. Veldig fint at du slår et slag for nyresvikt. Organdonasjon er livsviktig, og jeg skulle ønske flere tok et aktivt standpunkt til det. Du skriver at du står på venteliste. Jeg håper inderlig det dukker opp en nyre til deg. Masse lykke til :)

Anonym sa...

Tusen takk ,

Anonym sa...

Gjett om vi skal se på TV2 den 20.8 - YES!!! Har dessverre erfaring så det holder, men skal spre ordet. Klem fra Cocoa og ektemaken <3
Til deg som har nyresvikt (håper det er greit at jeg skriver dette på bloggen din Anniken) Vi som har eller har hatt kreft får IKKE bli donorer, ønsker deg alt godt.

Anniken sa...

Så hyggelig at dere vil se på serien:) Og veldig fint at du opplyser om at vi som har hatt kreft ikke får være organdonorer. Skulle veldig gjerne ha vært det, men vi er vel damaged goods, hehe;)

Anonym sa...

Denne serien skal jeg se :) fikk hodgkins i januar og er ferdig behandlet med abvd for litt over en mnd siden. Føler meg i ganske grei form, og håper veien videre blir bra. Skal heldigvis være sykemeldt i noen måneder til. Stå på videre :)

Anonym sa...

Vi sitter klar foran TV skjermen på onsdag :-)
Vi kjenner også en til som er med i serien. Føler liksom vi kjenner deg selv om vi aldri har møttes.
Klem fra mammen til Maria

Anniken sa...

Så godt å høre du er ferdig med abvd:) Da satser vi på at det bare går oppover herfra. Kan likevel være lurt å gi kroppen noen måneder å komme seg på, ja. Lykke til videre:)

Anniken sa...

Jeg føler jeg kjenner dere også litt, så derfor er det ekstra hyggelig at dere skal følge med på serien:) Klem tilbake

charkie2 sa...

Hei Anniken og Erlend.
Jeg så dere på God morgen Norge i dag, og følte at jeg måtte fortelle hvor tøffe jeg synes dere er, og at jeg synes at det er fantastisk at fokuset rettes mot livet rundt kreften.

Jeg ble nødt til å felle et par tårer når jeg hørte om historien deres, for den var ganske lik det livet jeg og mannen min nå står oppi.

Vi hadde vært kjærester i litt over et år når han fikk diagnosen. Han var da bare 28år gammel. Ikke bare var det kreft, men ifølge legene var den også såkalt uhelbredelig. (Lavt differensiert nevroendokrin tumor i bukspyttkjertelen med spredning til leveren.)
To dager etter vi fikk den forferdelige beskjeden forlovet vi oss, og vi giftet oss seks uker senere, midt mellom kur to og tre. Vi trengte sårt et lyspunkt å se fram til, da prognosene var dårlige og vi ikke visste hvor mange måneder vi ville få sammen.
Nå har 11 måneder med opp og nedturer passert, og mannen min lever fortsatt. Svulstene holdes for tiden i sjakk med hjelp av månedlige cellegiftkurer, og vi krysser alt vi har for at ting vil holde seg slik lengst mulig. Vi lever en dag av gangen, og forsøker å ha det fint her og nå. :)

Håper virkelig at du får en videre god rehabilitering Anniken, og at kreftdritten lar dere være i fred nå.
Dere er virkelig sterke og beundringsverdig tøffe, stå på videre, begge to!

Anne-Helene sa...

Takk for at du deler!

Anonym sa...

Hei til dere to, har akkurat sett på serien. Kreft er et vanskelig, men viktig tema. Noe som dessverre rammer mange i alle aldre. Har selv mistet mange i familien av kreft og det er utrolig vondt å se det veksle mellom håp og mismot, opp og nedturer. Håper så inderlig på at det går bra for deg, beundrer deg for styrken du viser, stå på kjære deg og masse lykke til !

Anonym sa...

Så programmet i går, og vil fortsette å se på det. Det var bra. Det er nyttig med slike programmer. De flest vil på en eller annen måte bli berørt av kreft, eller annen alvorlig sykdom i løpet av livet.
Marit

Anonym sa...

Hei til to veldig tøffe og modige personer. Så programmet i går, og synes det er både tøfft og modig gjort å ha et tv team i hælene så lenge. Håper av hele mitt hjerte at det går bra med deg, og at dere får MANGE fine år sammen. Tone

anonym sa...

Jeg har sett programmet, grått og smilt om hverandre. Du er en sterk og inspirerende jente! Jeg ønsker deg og din familie alt godt videre i livet! Nå er det din tur til å LEVE livet!!!
Marita.

Anniken sa...

Dere har jo snart bryllupsdag! Godt å høre at kreften holdes i sjakk. Håper det forsetter slik i lang tid fremover. Kan tenke meg dere står i en tøff hverdag, men det virker som om dere har en positiv tilnærming til livet, og det er viktig i situasjonen dere står i nå. Masse lykke til videre og stå på:)

Anniken sa...

Takk for fin kommentar:) Er jo litt spesielt å åpne opp på denne måten, så derfor er det hyggelig å lese at folk setter pris på det.

Anniken sa...

Takk for det:) Går bra med meg nå. Leit å høre du har mistet mange i familien av kreft. Håper det går bra med deg også.

Anniken sa...

Det håper jeg også:)

Anniken sa...

Takk for det:)

Ellen Svetlana Grønlund sa...

Du har en utrolig sterk historie<3. Du har en enorm viljestyrke og mot i din kamp, stå på videre.
Klem
Ellen S :)

Anonym sa...

Tøft gjort å åpne opp dørene for oss tv-seere! Dere fremstår som et vanvittig flott par, så ærlige, så gode med hverandre, så fulle av vilje og av humor. Og du.. bare så nydelig vakker! Ønsker dere alt det beste!!

Anonym sa...

Hei skjønne Anniken! Har lest bloggen din lenge, fant den etter jeg selv fikk kreft. Følger deg på tv nå og syns det er helt fantastisk og se deg og din flotte mann Erlend.
Ønsker dere alt godt!! Klem og alle gode ønsker fra Bente som kunne vært din mor i alder!!!

Anonym sa...

Tusen takk for at du ville dela historien din med oss! Du har fått meg til å grina, til å le. Lukka til vidare. Nyt livet! Helsing MK (frisk etter kreft :) )

Anonym sa...

Hei Anniken! :) ser på denne serien og må innrømme jeg i sted bare måtte google navnet ditt for å se om alt er bra med deg. Veldig hyggelig å lese du er kreftfri.. :) Det er rørende å følge deg og mannen din- dere er inspirerende. Ha det godt! Hilsen Hildegunn (fra Halden)

Anonym sa...

Jag vill bara säga att det är en otroligt stark upplevelse att se dig på tv. Det är så starkt av dig att genomföra ett sådan upplägg att vara med på tv och ge kreften ett ansikte (det gäller ju alla som är med i programmet). Du är en fantastisk modig person. Många goda tankar till dig. <3

Anonym sa...

For et fantastisk livsmot og ikke minst glede! Dere er heldige som har hverandre begge to :)

Anniken sa...

Takk for mange fine ord og kommentarer, alle sammen:)

signe schulze sa...

Hei Anneiken. Dere er bare helt fantastiske. Stråler som diamanter i all elendigheten. Jeg er selv stamcelle transplantert etter tilbakefall av akutt blodkreft. Det er nå ett år siden. Kjenner meg godt igjen i din beskrivelse av samfunnets forventninger til det å være "frisk" det er jammen meg ikke så enkelt. En er et annet menneske etter det en har vært igjennom. Både på godt og vondt. Mest på godt for min del. Har et rikt liv. Noen dører lukkes, mens nye, spennende, åpnes. Men føler de rundt meg ofte blir litt skuffet over å ikke ha fått tilbake den Signe de kjente. For det har de ikke. Jeg må nå lage min egen vei. Takk for at du deler. Var mange som tipset om blogger din da jeg lå på sykehuset. Orket ikke lese den da, men gleder meg over å se den nå. Ha en flott dag.

Annicken sa...

Jeg har fulgt med på programmet, og syntes det gir et veldig "godt" bilde av hva mennesker med kreft må gjennom. Og jeg fikk et veldic godt inntrykk av deg! Jeg fortsettet å se på programmet rett og slett fordi du er med, og fordi du sprer så enormt med positiv energi på tv skjermen, som sikkert treffer mange av seerne's hjerter! Du er så glad og positiv hele tiden, og det er sikkert ikke bare meg som smiler når du dukker opp. Til tross for alt du går igjennom, og har vært igjennom, er du allikevel så sprudlende og glad, og det smitter over på alle rundt deg! Så modig og så utrolig sterk. Har lurt på hvordan det går med deg nå for tiden, og herlig å lese at det går så fint som det gjør, til tross for at du blir veldig sliten. Stå på videre, jeg står på sidelinjen og heier på deg:)

Klem fra Annicken :)

Legg inn en kommentar